Sunday, September 18, 2011

Menu ATkins Diet Saya untuk Seminggu

DAY 1

Bfast : 2 biji telur dadar + bawang merah 1 biji + cili 2-3 hiris (Total carbs 3.0g++)

Lunch : 2 ketul ayam goreng kunyit sederhana besar + sawi goreng (Total carbs 3.0g++)

Dinner : 1 ekor Ikan kembung bakar + sambal (Total carbs 12g++)

Daily carbs = 18 g



DAY 2

Bfast : 2 biji telur mata (Carbs = 0)

Lunch : 1 ekor ikan goreng + bayam goreng + sup kosong (carbs = 3g++)

Dinner : Udang goreng + salad + mayonise resepi barat 1 sudu (carbs = 5 g++)

Daily Carbs = 8g++



DAY 3

Bfast : 3 sosej Honey Chick goreng (carbs = 2.1g)

Lunch : Ayam goreng + telur goreng mata + sup sayur campur 1 mangkuk kecil (carbs = 5g)

Dinner : Ikan tongkol goreng + kobis goreng (carbs = 7g)

Daily Carbs : 14.1g ++



DAY 4

Bfast : 1 biji telur rebus + 2 sosej Honey Chick goreng (carbs : 1.4g)

Lunch : Ikan bakar bersambal + kangkung goreng (carbs : 10g ++)

Dinner : Butter Prawn + Salad + Mayonis Resepi Barat +r sedikit Sos Garlic Nando's (carbs: 4g)

Daily Carbs : 15.4g++


DAY 5

Bfast : Murtabak sardin (carbs : 2g)

Lunch : Ayam panggang + 1/2 tauhu jepun goreng telur tanpa kuah + salad + timun kecil (carbs: 7g

Dinner : Sup daging campur carrot 2 inci dipotong2 (carbs : 10 carbs ++)

Daily Carbs : 19g


DAY 6

Bfast : 2 biji telur dadar kosong (carbs : 0)

Lunch : Tomyam campur (carbs : 11g)

Dinner : Telur hancur + 2 sosej honey chicks (carbs : 1.4g)

Daily Carbs : 12.4g++


DAY 7

Bfast : Sup telur (carbs : 5g)

Lunch : Ayam panggang beli kat K4. Makan isi saja tanpa kulit (carbs : 5g)

Dinner : Ayam goreng kunyit + sup bayam (carbs : 6g ++)

Daily Carbs : 16g ++


NOTA :

1. Minum air 1-2 gelas sebelum tiap kali makan

2. Minum 2-3 liter air masak/mineral setiap hari

3. Kiraan carbs adalah secara kasar. Sebolehnya jangan sampai limit 20g tu. Spare sikit untuk carbs tersembunyi.

4. Kiraan carbs adalah termasuk setiap bahan2 masakan tu iaitu bawang, garlic, cili, asam, rempah dll.

5. Ini adalah menu basic. Study cara mengira carbs untuk lebih kreatif ubah suai resepi.

6. Ada banyak lagi resepi/menu yang boleh diubahsuai seperti Udang/Ayam masak lemak, Ikan Bakar Kuah Percik Santan,Sup Ayam, Sup Krim Cendawan, Udang Goreng Cheese, Ayam Ungkep, Ayam/Daging Masak Black Pepper, DLL.



Another Story Of Mine...

55 comments:

  1. waaa...t kt nk follow la :) nk diet jugak..dlm mase seminggu ni bp byk da trun?

    ReplyDelete
  2. Good Luck...start balik haritu 12/8 dgn berat 68.6 kg...bahana raya sakan. 18/8, semalamlah kan dah 55.8 kg...cer kira cer kira...hehehhe

    ReplyDelete
  3. salam..

    leh x nanti publishkan packaging sosej honey chicks camne rupenye..
    nak try minta kawan carikan kt nsk
    huhhuuhhu


    tq

    ReplyDelete
  4. Salam kembali...insyaallah nanti saya publishkan ek. Tapi sosej tu tak semua tempat ada. Setahu saya ada di Pacific. Tesco tak der. NSK rasa2 mcm pernah nampak...

    ReplyDelete
  5. salam... hehehe saye pun baru start 5 hari diet atkins ni...alhamdulillah... dah lose 4kg.... :) hope dpt teruskan lagi dgn berjaya... :)

    ReplyDelete
  6. Oren...Tahniah2...semoga terus berjaya...owh yer..saya juga obses penimbang. mmg timbang hari2. Bila timbang hari2 kita leh pantau penurunan berat dan apa kita mkn. kalau tak turun2 atau naik balik kena review apa menu yg kita mkn semalam. so, kena back to track semula...

    ReplyDelete
  7. hihihih..ok2...t nk ikut jugak... :) badan kt gewmok la sis...thn depan nk nik pelamin....waaa..sempat ke?

    ReplyDelete
  8. Elis....ish..smpt jer, insyaallah. Yg penting buat bebetul dan disiplin...Saya start diet ni 25/3/2011 dgn berat 71.9kg....tgoklah hasilnya hari ni...You can do it babeh....

    ReplyDelete
  9. sempat ke sis?adooiii....wisau la sis...tp still xtaw cmner nk kire crabs...help me sis...

    ReplyDelete
  10. Ok..memula mmg kena rajin membaca untuk fahamkan konsep Atkins ni..Saya syorkan baca blog Dzul ni dari A sampai Z. Dari entry 1 hingga habis. Memula dulu 3 hari 3 malam saya baca blog adik ni untuk faham bebetul diet ni. Amik masa baca dulu ek. www.taknakgemuk.com. Kalau tak dapat, link blog dia ada kat tepi tu bawah 'Itu Ini Atkins'..Good Luck...

    ReplyDelete
  11. mushroom: salam...huwaaaa..hari ni hari ke 8 saya beratkins... baru lose 5kg... sejak 2 hari dah xde turun dah... cemane ni mushroom? boleh share pandangan x? sedihnye... risau berat x mau turun... :( ni saya share sikit menu2 saya sebelum ni ye...

    15/09= Pagi: telur rebus 2 biji, tengahari ayam goreng 2 ketul, petang sup daging
    16/09= Pagi: hot dog 2 ketul, tengahari sup ayam+sayur sawi, malam satey ayam
    17/09= Pagi: hot dog 3 ketul, tengahari busy x sempt mkn, malam sup daging
    18/09= Pagi: hot dog 3 ketul, tengahari sup daging, petang ikan goreng+bayam goreng+ udang
    19/09= Pagi: telur goreng 2 biji + sambal ikan bilis, lunch ayam goreng berempah 1 ketul, malam sup daging
    20/09= Pagi, segelas air kosong, lunch ayam goreng seketul, malam 3 pcs hotdog
    21/09= pagi: 2 pcs hotdog, lunch 2 pcs hotdog, malam telur+ayam goreng 2pcs

    Ha mcm tu la lebih kurang...tolong saya mushroom :(

    ReplyDelete
  12. Oren..jgn sesedih aaaa...baru 8 hari dah turun 5 tu ok banyak tu....cuma ada bbrp benda nak kena tgok balik..
    1. hotdog tu hotdog apa ek? Ada tgok brp kandungan carbnya sebatang?
    2. Saya tak galakkan mkn satay sebab ayam diperap dgn gula dan rempah ratus. 1 sudu rempah ratus boleh dikira 1 carb..tu ok lg..bawang? serai? bawang putih? halia? sebiji bawang putih sederhana besar jer dah 3 carb...
    3. 2 hari akhir tu, mcm sikit sgt mkn untuk lunch n dinner. lunch 2 pcs hotdog tu mcm sikit. kalau boleh lebih sikit. Lg kurang mkn, perut lg lapar, lg lambat turun.
    4. Sambal ikan bilis 19hb tu masak sndiri ke beli? saya tak galakkan mkn sambal di kedai kerana ada gula. Kalau mkn ikan bilisnya seekor jer bolehlah..hehehe. Maybe tu boleh sebabkan ketosis terhenti.
    5. Satu hari brp banyak minum air??
    6. Kalau ada masa dan rajin, buat senaman mudah2 mcm berjalan2 or situp. ia membantu.
    7. 20hb tak bf ekkkk...mana boleh tak mkn. Lagi tak mkn lglah slow membakar lemak.
    8. Apa kandungan bahan2 sup ayam@daging tu?

    ok, tengok tu dulu ek...dah ada jawapannya nanti kita teliti lg kemudian mana2 silapnya...

    ReplyDelete
  13. huwaaa mcm ni maybe dah terhenti ketosis saya kan? nk kena start balik la mcm ni... ikan bilis tu beli...adoiii habisla...

    sehari paling minimum saya minum air 3 liter...paling byk 4-5 liter sehari...

    mcm dalm sup tu kdg2 saya campur dengan kentang...sebab masak utk semua org kat dlm rumah... cuma saya x makan kentang tu la... xde perasa cuma rempah ratus dan garam saja..

    kalau mcm tu saya start balik lah dari hari ni ye mushroom?

    ok...pagi tadi saya mamam 3pcs hotdog..tpi beli kat on the run esso cafe tu? camno tu nk tau carb dia? huwaaaa habislaaa...
    untuk lunch tadi saya mamam ikan keli goreng + sup bayam (cuma ambil bayam saja)...agak2 utk mlm ni saya kena makan ape je supaya x lebih dri 20carb? help.. :(

    saya kena start balik ni kan? :( doakan saya menjadi kuat seperti kamu mushroom....

    ReplyDelete
  14. Owh buah Oren..(ni oren sunkist ker oren mandarin?)

    Sosej on the Esso? huwaaaaa!!! bahaya tu...Sebenarnya dalam masa Induction ni makanan2 diproses adalah barang larangan sebab biasanya kandungan carbnya tinggi sgt. Kecuali, kita benar2 pasti akan kandungan carbnya. Cuba gi Tesco ker memana ker, pick up memana Sosej secara random dan tgok candungan carbnya....Ada yg per serving sampai belas2 dan puluh2 gram carb. per serving tu plak ada yg sebatang atau dua. Sebab tu saya hanya suggestkan Honey Chic atau Ramlee saja. Kalau dpt Honey Chic tu lehlah mkn bebanyak. Carbsnya cuma 0.7g/serving/piece. Mkn 3 pun baru 2.1g carbs jer. Kalau Ramlee plak 1.7@1.8 carb/serving/piece. Makan 2 btg total 3.6g carbs....

    Kentang??? Huhuhuu...Dosa besar tu walau hanya masukkan dlm sup tp tak mkn. Ada pendapat kata tak apa2 jika tak dimkn. Tapi saya play safe..Sebab ikut kira logiklah, tak kan ler nutrisi kentang tu tak larut dalam sup tu kan kan..Dah ler kentang 2 kalau masak sikit senang jer nak hancur2 dan larut dlm sup. Kalau masak, kena kira semua bil carbs dalam semua bahan2 masakan. Cth kalau Sup Daging bahan2nya daging + bawang merah 3 biji + bawang putih 2 biji + rempah + kentang stgh biji + minyak....kiraannya kenalah... 0 + (1.6 x 3) + (3.5 x 2) + 1 + 5 + 0 = 17.8g...Nak tahu kandungan carbs setiap bahan2 tu..google jerlah..hehehe

    Antara bahan2 yg sgt rendah carbnya hingga menghampiri 0..Sardin(tengok label) dan telur.

    So, boleh buat Murtabak Sardin..Caranya...pukul telur dgn sardin 1 tin kecil yg telah dihancurkan. Leh masuk bahan perasa sikit mcm serbuk lada hitam ker...then goren jer mcm telur dadar....Sedapppp dan mengenyangkan....

    Ok, jangan susah hati..Dah ada penurunan tu satu permulaan yg baik....You can do it...

    p/s : kalau dah slim nanti jadi buah Oren kecik2 tu lah plak ek?

    ReplyDelete
  15. thanks mushroom... mcm ni esok la saya start beratkins... huwaaa... saya dah print out seklai lagi menu kat atas tu besar2...nk tampal kat peti ais... hrp2 kali ni berjaya la... thanks mushroom..awak byk menolong... :( memang nk kena tukar habis ni segala yg makan2... berbahaya... adeh... semoga esok saya dpt memulakan diet atkins dgn lebih bersemangat..~! ^_^ nnti kalau ade perkembangan saya inform kat mushroom ye... thanks a lot~! ^_^ nk cuba murtabak sardin tu... nyummy2~!

    ReplyDelete
  16. Oren...sesama...saya cuba bantu mana yg boleh..semua tu berdasarkan pengalaman saya...heheheh, anyway, good luck ehh...kalau ada apa2 lg jgn sesegan tanya. kdg2 saya pon tak tahu tp saya leh rujuk dan cr jawapannya...saya pon masih berusaha nak turunkan berat lg...sesama usaha ekkk...

    ReplyDelete
  17. salam mushroom..sy br start diet atkins ni.nak tnye la,kdang2 kalo kte mkn bnda bkuah yg ade gula cmne ek?effect tak diet kte sb kdang2 sy mkn tomyam@air asam rse mcm manis2 ckit.takut org kdai tu letak gula dlm masakan tu huhu...

    ReplyDelete
  18. Salam Anon....sbnrnya kalau boleh sy elak mkn makanan berkuah ni atau bersambal di kedai. sbb tak tahu diorg letak apa. Kalau masak sndiri oklah. Kalau order pesan jgn letak gula. Memang ada effect..takut ketosis terbatal tanpa kita sedari. Sebab tu kalau kita kira carb harian tu jgn ngam2 20g. Biar ada lebihan sikit dalam 3-5g untuk carb tersembunyi mcm dalam kuah2 tulah..

    ReplyDelete
  19. alamak,msti ketosis sy dah stop kan mushroom.lupe nak suruh bdk kdai tu jgn letak gula huhu.mase 3 hari pertama sy timbang hari2 tp maintain je,rse sedih sgt tp pelik sb seluar da rase mcm longgar ckit hehe.lg 1, sy kurang minum la,juz leh minum 400ml je shari sb rse mcm nak muntah.x tau nak wat cmne lg..

    ReplyDelete
  20. Memula mmg mcm tu, rasa nak muntah. tapi mmg kena paksa, then lelama sendiri rasa tak cukup nak minum air. Satu pasal atkins ni konsep sebenarnya mmg bukan lebih pd penurunan berat. Ia lebih pd bentuk badan. Ada org yg mmg lambat turun. Apa kata bg list menu 2-3 hari ni saya tolong tgokkan.

    ReplyDelete
  21. salam mushrom,arini dah ari ke 8 sy beratkins tp bila timbang smlm trn 2 kg je.rase upset ckitla.leh tak awk tlg tgk2 kan menu sy kot2 ade yg leh improve.tq

    1st day :bf -Telur ½ masak 2 biji + pepper
    lunch - Salad + mayo + slices meat
    dinner - Bendi goreng + kacang
    panjang goreng + daging kari 1

    2nd day : bf - Telur dadar goreng + sayur
    bayam goreng air
    lunch - Ayam goreng 1 ketul
    dinner - Tomyam campur

    3rd day : bf - Telur dadar 2 biji + lada sulah
    lunch - Keli bakar + air asam + sayur
    goreng
    dinner - Ayam goreng berempah 1 ketul

    4th day : bf - Petola masak air + telur goreng
    2 biji
    lunch - Ayam goreng tepung + sayur
    campur goreng
    dinner - Tomyam campur

    5th day : bf - Telur mata 2 biji + taugeh kucai
    goreng
    lunch - Ayam goreng tepung + scramble
    egg 1 biji
    dinner - Beef steak + 1 sudu kecil
    black peper sos + salad
    kacang panjang & carrot

    6th day : bf - Telur dadar 1 biji
    lunch - Salmon steak with mustard sos
    dinner - Tomyam campur
    supper kul 1 am : telur 1/2 masak 2
    biji + pepper

    7th day : bf - X breakfast
    lunch - Pari bakar + air asam + kubis
    goreng
    dinner - Tomyam campur

    * air just minum 400-800 ml je shari.kalo tgh mlm kte rase lapar sgt leh ke kte mkn?

    ReplyDelete
  22. salam pagi mush.. na tya la.. sal ehh berat bdn sy naek 1 kg lps 4 ari diet?? :( sy mkn x lbh 20g pun.. air 2 - 3liter 1 ari.. mtk tlg ea cik mush beri pndpt..

    ReplyDelete
  23. Salam pagi...boleh bg menu 4 hari tu? nanti saya cuba tgokkan

    Mushroomcute

    ReplyDelete
  24. akak..sy dh baca smua blog adik dzul pasal diet atkins..tp sy bingung wat d 1st step nak kena buat utk start diet ni?kalo bleh nk msk sendiri..akak ada list x utk beli brg2 dapur utk diet atkins ni?jz 4 a week dulu..huhu..pliz help me akak..da lama gemuk ni...

    ReplyDelete
  25. erk...belilah berdasarkan menu ni dik...

    biasanya akak beli ayam, ikan, sosej honeychic, telur sepapan 30biji tu. Sayur plak sawi biasa, sawi cina..

    ReplyDelete
  26. duk 59-60 naek trun da sbln dah...napa x trun2....=(

    ReplyDelete
  27. termkn kcg bendi........3 cups...1cup 8g=(

    ReplyDelete
  28. nak tanya burger ramli bleh makan tak???hehehe kadunganr carb 4.og per/serving

    ReplyDelete
  29. hai, hari ini ada lah hari ke dua saya ikuti program diet atkins. memang rasa bertenaga sgt. sebelum ni pas lunch mkn nasi saja sya mengantok. tp dua hari ni memang rasa lain sgt. sgt2 bertenaga dan x lapar mcm dulu lg

    ReplyDelete
  30. helo nk tye saya dah start diet ni 2 hari... pagi saya mkn telur goreng 2 bijik ade letk paper gn kicap masin cki... rasa2 ada masalah x

    ReplyDelete
  31. wahh ramai berjaya ek. nak cuba gak lah



    ReplyDelete
  32. Saya dah cuba atkins diet nie.. Berat asal 77.3kg. Seminggu turun 3kg jadi 74kg..Member byk tegur sy dah kurus... Minggu kedua turun sikit sgt dlm 1kg.. Nape yer? Frust nie..adakah sebab metabolisma saya dah berkurang... Ataupun saya kene tambah suppliment atau kene buat exercise...skrg ni minggu ketiga.. Saya makan macam biasa tapi no nasi...fyi saya timbang setiap hari sbb seronok tgk hari hari ade penurunan...

    ReplyDelete
  33. As'salam..(strnger)

    aikk... x mkn nasi ke ?? huehue..(budak 18thn kebwh)

    ReplyDelete
  34. Saya nak mencuba juga diet atkins ni. Sekarang berat dalam 75kg dengan ketinggian 149cm. Diet mana yang elok saya ikuti..harap bantuan segera

    ReplyDelete
  35. wahh,nak try la diet nie.hope dpt turunkan berat bdn saya nie.nak turunkan 10kg pun susah.perlu buat senaman ke diet nie.?

    ReplyDelete
  36. wah.best juga nie.boleh try la diet ni.nak kurangkan 10kg pun susah nie..selalu jer turun naik.huhh,diet nie perlu buat senaman tak..

    ReplyDelete
  37. norjannah bt judinJanuary 8, 2013 at 5:25 PM

    salam...klau skli mkn...nsik blh ambil bpa snduk???
    tima kaseh... :)

    ReplyDelete
  38. Norjannah bt Judin...

    Nasi? hohohoo..pitam..
    Nasi tu barang larangan semasa Atkins...huhuu

    Secawan nasi ada lebih kurang 45 g carb..tinggi woooo...huhuhh...Saya mmg tak mkn nasi langsung time Atkins. itu mmg antara cabaran terbesar Atkins...

    Antara rujukan : http://wiki.answers.com/Q/How_many_carbs_in_1_cup_of_rice

    Good Luck :)

    ReplyDelete
  39. salam.. sis mushroom sy ru stat dua ari atkins ni..stat 17hb1..bsemangat nak truskan bila jumpa blog sis ni...berat 63.5 nk turunkan 10kg(huhu mampu ker)..in sya allah kan..tahniah sis bjaya turunkan bykkkkkkkk tu..sy akan ikut menu sis thanks 4 sharing k..

    ReplyDelete
  40. Salam Nazura...tahniah sebab dah mulakn langkah pertama. Nekad dan teruskan jer. Usaha sungguh2 insyaallah berjaya. Uish...10 kg tu? boleh sesangat asalkan disiplin dan istiqomah.

    Heheheh, terima kasih. Kalau saya boleh, Nazura pon pasti boleh kan.

    U r welcome dear. Good Luck!!!

    ReplyDelete
  41. Salam... Last week saya start diet atkins. Masalahnya saya mmg ada penyakiy imgrain. Hari ke 4 saya migrain teruk dan berterusan. Dsebabkan itu, husbabd suruh stop diet n ambik jugak karbo. Adakah pesakit migrain tidak sesuai diet ni? Jika ya, kenapa ya? Frust tak dpt teruskqn

    ReplyDelete
  42. Salam Salma...

    Saya juga ada migrain yg teruk. 2-3 hari atau seminggu pertama mmg kita akan alami tanda2 seperti pening, lemah2 badan. Bg pesakit migrain mcm kita, adalah biasa pening2 tu akan membawa ke migrain yg adakalanya teruk sgt. Ini adalah disebabkan body kita sedang bertukar (mcm Ultraman plak) mode ke Ketosis. Ketosis adalah mode body membakar lemak. Kalau mode biasa, body mebakar gula/glukos/karbo untuk dijadikan tenaga.

    Kalau saya, migrain dipermulaan/restart Atkins adalah biasa. Biasanya terjadi di hari pertama/kedua Atkins. Mungkin Ketosis Salma baru nak jadi di hari keempat sebab baru nak mula. Cuba bertahan dulu, kalau 2-3 hari tak hilang migrain mungkin Atkins tidak sesuai dgn Salma.

    Owh yer, mmg kalau saya kena migrain disebabkan ketosis ni teruk sgt. Mkn ubat/panadol sepapan pun susah nak baik. Memang melepek tak leh bangun. Mata bagai dikorek2. Biasanya berpanjangan hingga sehari juga. Tp lepas keesokkan harinya insyaallah elok dah.

    Untuk lebih info, Salma boleh google pasal Ketosis dan tanda-tandanya.

    Harap dapat membantu Salma dan husband. Good Luck ekk :)

    ReplyDelete
  43. Salam saya faizah sayee baru stat diet atkins ni 4 ari.normal ke kalau saya buang air besar mcm cirit birit?

    ReplyDelete
  44. Tahniah..kerana berjaya..saya telah mencuba diet ni utk seminggu tapi 1kg pun tak turun...adakah disbbkan saya mengamalkan perancang keluarga..iaitu suntikan...

    ReplyDelete
  45. Salam Faizah...mungkin sebab banyak minum air...

    ReplyDelete
  46. Salam Hani Shaari : terima kasih. Saya tak pasti berkenaan Suntikan tu. Saya masih cuba cari2 maklumat berkenaan tu. Sementara tu, boleh bg senarai menu Hani selama seminggu tu? Mana tahu boleh2 diubah sikit

    ReplyDelete
  47. Salam... sis nak tanye la, honeychic tu yg mcm mane? cheesedale boleh mkn ke? then kalau mkn ayam goreng sesuai ke?

    ReplyDelete
  48. Salam, Hi Cik Anon...

    Honeychic tu dah tak sesuai dah. Aritu diorg review balik kot nutrisi sosej tu tetiba dah jd tinggi carb nya. Huhuhuhh..

    Apa2 cheese boleh asalkan kandungan carb/serving nya rendah. Kandungan carb boleh rujuk di bungkusan makanan. Untuk Cheesedale rasanya masih boleh lagi mengikut gram/serving tu. Ayam goreng kunyit ok jer. tp jgn ayam goreng tepung. Ayam KFC pon kalau saya mmg tak amik.

    ReplyDelete
  49. Assalam...best nye tgk sis berjaya diett..sy baru first day start..teruja tengok sis n y laen berjaya..:)

    ReplyDelete
  50. Norizan....kalau nak lg best, usaha gigih sampai berjaya..rasa nak lompat2 jerit suka dlm fitting room bila boleh pakai baju saiz S woooo....akhirnya lompat2 tanpa suara jer..hehehhe

    ReplyDelete
  51. Salam saya hari keempat hari ni lepas lunch rasa nak muntah sgt..terus dapat migrain.. lagi satu saya crave for sugar... tak tahan sgt saya makan kurma 4 biji... dah stop ke ketosis saya ( sebab kalau dah stop petang ni saya nak bantai nasik hahaha)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...